1 win kz1 winpinup azmostbetpinup
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Ziraat Odası Başkanı Cengiz Güçlü’den Basın Açıklaması 

20.09.2024 15:31
A+
A-

ziraat odasi baskani cengiz guclu den basin aciklamasi 264 1

Ziraat Odası Başkanı Cengiz Güçlü’den Basın Açıklaması 

Dinar Ziraat Odası başkanı Cengiz Güçlü şeker pancarı taban fiyatlarının açıklanmadığını bu da çiftçilerde ve piyasada ümitsizliğe yol açtığını söyledi.

Güçlü açıklamasının devamında şunları söyledi,

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ŞEKERPANCARI HASADININ BAŞLAMASI ve HALA PANCAR TABAN FİYATININ AÇIKLANMAMASI ÜRETİCİLERİMİZDE UMUTSUZLUĞA ,KARAMSARLIĞA HATTA ÜMİTSİZLİĞE YOL AÇMAKTADIR..!

✅Şekerpancarı, Türk tarımı açısından çiftçiyi tarlaya ve köye bağlayan, yoğun üretim yapılması nedeniyle üreticilerimizin tarımsal bilgi ve kültür düzeylerini yükselten, ailenin tüm fertlerine çalışma imkânı ve istihdam sağlayan, nüfusun kırsal kesimde tutulmasına, iç göçün yavaşlatılmasına ve bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılmasına en büyük katkıyı sağlayan ürünlerin başında gelmektedir.

Şekerpancarı, sağladığı yüksek katma değerle gayri safi milli hâsılayı zenginleştiren, kırsal kesimin sosyo-ekonomik durumunu iyileştiren, yan ürünleri hayvan yemi olarak kullanılan, çiftçiyi toprağa bağlayarak, kırsaldan kente göçü azaltan, tarımda ekim nöbetinin, planlı üretimin ve sulu tarımın öncüsü olan, üreticilerin hem gelirini artıran ve hem de istihdam sağlayan bir bitkidir”

Ülkemizde ve özellikle ilçemizde şeker pancarı üretimi maalesef yıldan yıla azalma eğilimi göstermektedir. Bunun başlıca sebepleri olarak, üretim maliyetlerinin (Mazot, gübre, tohum, ilaç ve sulama gibi) yüksek olması, hastalık ve zararlılarla mücadelenin zorluğu, diğer ürünlere göre işgücü ihtiyacının fazla olması, şeker pancarı üretiminde kullanılan suyun yetersizliği gibi sıkıntılar sayılabilir.

Tüm bu sıkıntı ve güçlüklere rağmen elini tarladan çekmeyen, büyük özveri ile çalışarak ürününü yetiştiren şekerpancarı üreticilerimizin, elbette ki devletimizden de beklentisi vardır. Her zaman söylediğimiz üzere, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, gerekirse devlet tarafından sübvanse edilmesi, şeker pancarı üretiminin destek kapsamına alınması ve şeker pancarı üreticisine destek primi verilmesi, şeker pancarı alım bedelinin üretim sezonu ve taahhüt dönemi başlamadan önce açıklanması çiftçimizin pancar ekimine yönelmesi bakımından oldukça önemlidir.

✅Bu kapsamda üreticilerimizin 2024 yılı için şekerpancarı alım fiyatı beklentisi, mazot, gübre, tohum ve ilaç fiyatları ile ülkemizin ekonomik durumu, enflasyon ve tefe-tüfe yıllık artış oranları da göz önünde bulundurularak ton başına en az …”2.800-TL’dir. “

Bunun altında verilecek her fiyat üreticilerimizi güç durumda bırakacak, borçlarını ödeyemez hale getirecek ve pancar üretiminden uzaklaştıracaktır.”

Cengiz GÜÇLÜ

Dinar Ziraat Odası Başkanı

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.